Professorat

L’equip docent està integrat per professors/es de la UAB, d’altres universitats, del món sindical, de les empreses, institucions i de les diferents administracions catalanes, espanyoles i europees relacionades amb la temàtica sociolaboral:

4a Edició (2010)

Joan Agustí, magistrat social

Josep M. Àlvarez, secretari general de la Unió General de Treballadors de Catalunya

Cursa estudis de Formació Professional i l’any 1975 comença a treballar a l’empresa Maquinista Terrestre y Marítima (Gec-Alsthon), s’afilia a la UGT i aviat és escollit secretari d’Acció Sindical de la secció sindical de la seva empresa. El 1980 esdevé secretari d’Organització de la Federació del Metall de la UGT de Catalunya, i el maig de 1990 el VIIIè Congrés Nacional del sindicat l’elegeix secretari general. Ha estat reelegit màxim dirigent de la UGT de Catalunya en quatre ocasions: en el IXè Congrés Nacional (1994), en el 10è (1998), en l’11è (2002), en el 12è (2005) i en el darrer, el 13è (2009). L’any 2003 va ser guardonat amb el Premi d’Honor Jaume I en reconeixement de la seva tasca en l’impuls de la llengua i la cultura catalana en l’àmbit sindical.

Germà Bel, catedràtic d’Economia de la Universitat de Barcelona

Va cursar estudis graduats d’economia a la Universitat de Chicago i a la Universitat de Barcelona, de la que és catedràtic d’Economia. Ha estat professor visitant a Cornell University i investigador visitant a Harvard University. La seva recerca es centra en la reforma del sector públic, especialment en la relació entre el govern i els mercats, en àrees com la privatització i la regulació, i en sectors com les infrastructures i els serveis locals. Ha estat assessor de diversos ministres (1990-93) i Diputat al Congrés (2000-04).

Pere Buhigas, director d’Informatius Televisió Espanyola a Catalunya

Llicenciat en Periodisme i Enginyer Tècnic de Telecomunicacions. Pertany a la plantilla de RTVE des de 1979. Ha ocupat diferents càrrecs tant a la ràdio com a la televisió. De Ràdio Nacional va ser Cap d’Informatius i Programes a Barcelona i director de diferents emissores de la xarxa. A TVE ha treballat a diferents programes de reportatges i ha estat responsable de la secció de Política i Economía de la redacció de Catalunya. Al 2003 va ser nomenat sotsdirector de Programes Informatius  i actualment dirigeix els Serveis Informatius del centre de Sant Cugat del Vallès.

Montse Capdevila, advocada, Foment del Treball

Advocada. Sòcia fundadora d’IESA Consultores Asociados. Especialitzada en dret del treball i negociació col•lectiva. Mediadora del Tribunal Laboral de Catalunya. Àrbitre de la Junta Arbitral de Consum de Catalunya i de la Junta Arbitral de Consum de Barcelona.

Jordi Carmona, secretari general de la UGT a Nissan Ibérica

Matías Carnero, president del comitè d’empresa de SEAT-Martorell

Membre de la presidència del Comitè Mundial i Europeu del Grup Volkswagen. És president del comitè d’empresa i secretari general de la UGT a la fàbrica de SEAT a Martorell.

Albert Closas, sotsdirector d’informatius no diaris i director del programa “Valor afegit” (Televisió de Catalunya)

Director del programa “Valor afegit” (Televisió de Catalunya), que ja fa set anys que és en antena, i és l’únic especialitzat en informació socioeconòmica que s’emet en aquests moments a tot l’Estat. Sotsdirector d’Informatius de TV3. Treballa a TV3 des de 1989. Va començar amb la informació econòmica al 1987, després de sis anys d’experiència en altres especialitats, en diferents diaris de Barcelona. Llicenciat en Ciències de la Informació al 1981.

Sergi Costa, enginyer Agrònom de Gestió del Medi Ambient

Ha treballat com a consultor de SGMA (ISO 14.001) per a empreses en el Institut Català de Tecnologia. Actualment és formador mediambiental en centres de la Generalitat.

Teresa del Burgo, delegada de la UGT i membre del Comitè europeu de Merck Farma Química

Miquel Àngel Escobar, secretari de Comunicació i Portaveu de la Unió General de Treballadors de Catalunya

Llicenciat en Ciències de la Informació (Universitat Autònoma de Barcelona).  Màster en Direcció de Comunicació Empresarial i Institucional per la UAB. Membre de l’Associació de Directius de Comunicació de Catalunya.  Ha exercit durant anys de director de comunicació de la UGT de Catalunya, i actualment és el secretari de Comunicació i Portaveu d’aquest sindicat.

Carolina Gala, professora titular de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat Autònoma de Barcelona i  vicedegana de la Facultat de Dret


Raquel Gil, secretària d’Igualtat i Polítiques Socials de la Unió General de Treballadors de Catalunya

Llicenciada en Dret  per la Universitat de Barcelona. Postgrau en Relacions Internacionals i Dret Domunitari pel Centre d’Estudis Internacionals de la UB. Presidenta de l’AMIC (Associació d’Ajuda Mutua d’Immmigrants a Catalunya) des de finals de 2005. Membre de la Permanent del Consell de Dones de Catalunya, del Consell General de Serveis Socials i de la Taula de Ciutadania i Immigració de la Genaralitat de Catalunya, entre d’altres.

Valeriano Gómez, conseller del Consell Econòmic i Social d’Espanya i director del seminari d’Ocupació de l’Institut Universitari d’Investigació José Ortega y Gasset.

Economista, als anys 80 va ser el responsable de l’àrea d’Ocupació, Salaris i Negociació Col·lectiva del Gabinet Tècnic de la Comissió Executiva Confederal de la UGT. També va exercir de director general del Fondo de Promoción del Empleo del Sector Siderúrgico Integral, i d’assessor en el Gabinet Tècnic del Ministre de Treball i Seguretat Social (Àrea de Política d’Ocupació, Protecció per desocupació i Formació Professional), així com responsable del Gabinet d’Estudis i Anàlisi Laboral de l’INEM.  De 2004 al 2007 va ser el secretari general d’Ocupació en el Ministeri de Treball i Assumptes Socials, i des d’aleshores fins a l’actualitat és Conseller del Consell Econòmic i Social d’Espanya i director del Seminari d’Ocupació de l’Institut Universitari d’Investigació José Ortega y Gasset.

Eva Granados, vicesecretària general de la Unió General de Treballadors de Catalunya

Llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat de Barcelona. Experta en Mercat de Treball i Diàleg Social per la Universitat Complutense de Madrid i la Escuela Julián Besteiro.  Ha estat secretària de Política Institucional i responsable de l’Àrea externa de la UGT de Catalunya, i actualment és  vicesecretària general del sindicat. Membre de les comissions de seguiment de l’Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana, i del Pacte Nacional per l’Habitatge.

Javier Ibars Álvaro, Director de Relacions Laborals i Afers Socials de Foment del Treball Nacional

És també vice-president del Patronat del Tribunal Laboral de Catalunya, professor associat de Dret del Treball de la Universitat de Barcelona i membre, entre d’altres, dels organismes: Consell de Relacions Laborals de Catalunya, del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya, del Consejo General del INEM, Consell de Direcció del Servei d’Ocupació de Catalunya, Consejo General de Formación Profesional, Consejo Rector del FOGASA, Consell Econòmic i Social de Barcelona, Meses Locals d’Ocupació,  i de les Comissions Executives de l’INSS, l’ICASS i de l’ICS.

Àngels Jiménez, professora titular de documentació informativa de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona

Doctora en Ciències de la Informació, Màster en Periodisme i diplomada en Biblioteconomia i Documentació. És professora titular de documentació informativa, en la llicenciatura de Periodisme, de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Òscar López, secretari general de la Federació de Treballadors de Comerç, Turisme, Hostaleria i Joc de la Unió General de Treballadors de Catalunya

Treballador del sector dels grans magatzems i sindicalista de la UGT de Catalunya. En la seva trajectòria al sindicat ha ocupat diferents responsabilitats: president del Comitè d’Empresa de Galerias Preciados, coordinador Provincial de la UGT a El Corte Inglés, secretari de Formació i secretari general de la Federació de Treballadors de Comerç, Turisme, Hostaleria i Joc de la UGT de Catalunya, càrrec que exerceix actualment.

Eduard Magallón, periodista de La Vanguardia

Francisco Martín, professor de Comunicació Audiovisual de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona

Licenciat en Ciències de la Informació I Màster en Cooperació Internacional i Desenvolupament (Universitat de Barcelona). Actualment és professor de Comunicació Audiovisual a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB i coordinador del Màster Internacional de Disseny i Gestió de la Producció Audiovisual (UAB). També és guionista free-lance i tertulià habitual del programa Tots x Tots de COM Ràdio. És membre de la Mesa Per a la Diversitat del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), membre de la Comissió de Periodisme Solidari del Col•legi de Periodistes de Catalunya i investigador de MIGRACOM i de l’OMEC (UAB).

Daniel Martínez, professor del Departament de Dret de la Universitat Pompeu Fabra

Doctor en Dret per la Universitat Pompeu Fabra (1999) i professor del Departament de Dret d’aquesta universitat. És autor de diverses monografies i estudis publicats en revistes especialitzades sobre Dret del Treball. Ha participat en nombrosos projectes d’investigació finançats per organismes públics i entitats privades. És àrbitre del Tribunal Laboral de Catalunya.

David Miró, professor de periodisme a la Universitat Pompeu Fabra

Llicenciat en Filologia Catalana (Universitat de Barcelona) i en Periodisme  (Universitat Pompeu Fabra). Actualment és professor de periodisme a la UPF i articulista d’El Periódico de Catalunya. Exdelegat  del diari Público a Catalunya , va iimpulsar-ne el seu llançament l’any 2007. La seva trajectòria professional ha ha passat per Ràdio Sant Cugat, COM Ràdio (serveis informatius, magazins, La República amb Joan Barril, i Matins.COM amb Glòria Serra), i per l’AVUI, com a col•laborador a la secció d’anàlisi política El Rasclet. També ha estat membre del consell editorial d’El Periódico de Catalunya. Ha participat en nombrosos programes especials d’eleccions a COMRàdio, en programes televisius de debat a TV3 (Àgora) i al circuit català de TVE (59 segons). Participa habitualment en tertúlies polítiques de diverses ràdios.

Frederic Monell, secretari de Política Institucional de la Unió General de Treballadors

Educador social. Inicia la seva trajectòria sindical l’any 1985, treballant al  centre penitenciari Lleida 2. Aviat accedeix a la plaça d’Educador Penitenciari i esdevé el responsable de Presons de la UGT de Catalunya. Ha estat el màxim responsable de la Unió Territorial de la UGT de Lleida així com de la Federació de Serveis Públics del sindicat. Al 2002 entra a la direcció al Secretariat Nacional de la UGT de Catalunya, per a  desenvolupar la responsabilitat de Secretari d’Organització, fins que en el següent Congrés del sindicat, el 2005, n’és elegit vicesecretari general i portaveu. El 2009 entra a l’executiva de la UGT-Confederal com a Secretari de Política Institucional. És membre del consell d’administració de l’Institut Català de la Salut.

Neus Munté, secretària de Política Institucional de la Unió General de Treballadors de Catalunya

Llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona. Màster en Dret Públic i Organització Administrativa per la Universitat Pompeu Fabra. Ha estat Secretària d’Ocupació i Educació de la UGT de Catalunya, fins que al Congrés de l’abril de 2009 passa a ocupar la Secretaria de Política Institucional del sindicat. En representació de la UGT, és membre del Consell de Direcció de SOC, Consorci de la Formació Contínua, Consell Català de la Formació Professional, Consell Escolar de Catalunya, Consell Interuniversitari i Consell Econòmic i Social, entre d’altres.

Josep Oliver, catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona

Actual Director del departament d’Economia Aplicada de la UAB. Ha estat a més a més Vice-rector de Professorat i Vice-rector de Professorat i Investigació d’aquesta universitat. En els darrers anys ha publicat diversos treballs sobre mercat de treball i immigració i sobre el impacte econòmic de la immigració.

Premi Catalunya d’economia (1994) i dos cops Premi Joan Sardà del Col•legi d’economistes per la seva participació en obres col•lectives (2005 i 2008), ha publicat nombrosos treballs sobre l’economia catalana i espanyola i les seves interrelacions, així com sobre les especificitats del seus mercats de treball. Els seus darrers treballs sobre l’economia catalana han destacat els problemes de futur que planteja el model de creixement. Estudiós del comportament de les llars, el seu interès s’ha centrat en les decisions de consum i en les d’inversió en capital humà, vinculant-les amb les decisions empresarials de demanda de ma d’obra i el seu impacte sobre la productivitat. Un altre camp d’interès acadèmic ha estat la distribució de la renda, sobre la que té diversos llibres publicats relatius a la situació a la ciutat de Barcelona i els municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona i dos volums sobre l’abast i les característiques de la pobresa a Catalunya.

També ha estat Coordinador General de l’Acord Estratègic per la Internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana (2005), membre de la Comissió encarregada d’identificar i proposar mesures correctores del diferencial d’inflació de Catalunya (2005-2008), membre del Comitè Científic que va elaborar els materials per la confecció de l’Estratègia catalana per l’ocupació, 2006-2008. Pla General d’Ocupació de Catalunya i membre de la Comissió que ha establert les bases del Pacte Nacional per la Immigració de Catalunya (2006/2007).

Francesc Pérez-Amorós, catedràtic de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat Autònoma de Barcelona

Marcel Prunera, director general de Promoció Econòmica del Departament d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya

Director general de Promoció Econòmica del Departament d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya des del 2006. Abans, a la mateixa institució, havia estat director del Programa de Projectes Estratègics i també Cap de Relacions Institucionals al Gabinet del Conseller. És el director responsable de l’Acord Estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana, i entre les seves funcions s’inclou el disseny  d’instruments financers, el disseny i la coordinació de polítiques de millora de la competitivitat, o l’impuls de projectes estratègics de promoció econòmica del govern, entre d’altres. És llicenciat en Ciències Econòmiques per la UB i té diversa formació de màster i postgrau en matèries de gestió i polítiques públiques.

Carme Rangil, membre del Consell Nacional de la Unió General de Treballadors de Catalunya i Consellera del Consejo Económico y Social

Llicenciada en Filologia Anglogermànica i especialitzada en temes socioeconòmics. Membre del Consell Nacional de la UGT de Catalunya i Consellera del Consejo Económico y Social (CES).

Josep M. Rañé, president del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya

Cursa estudis d’Enginyeria Industrial Superior, des de 1976 exerceix diversos càrrecs dins la UGT de Catalunya. Militant del (PSC-PSOE), ha ocupat diversos càrrecs al si del partit, i ha estat regidor a l’Ajuntament de Sant Just Desvern, i a l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat. Actualment és membre de la Comissió Executiva del Consell de Treball, del Consell General de l’Institut Català de Salut, del Consell Català de la Salut, del Consell de Direcció del Servei Català de la Salut. També és membre del Plenari de l’Institut d’Estudis Laborals de la UB, del Consell Econòmic i Social de l’Ajuntament de Barcelona, del Consell General de l’Institut Nacional de la Salut (INSALUD). Fou diputat al Parlament de Catalunya (1988-2003), i Conseller de Treball i Indústria de la Generalitat de Catalunya (2003-2006). Prèviament a la seva incorporació al CTESC, ha estat diputat al Parlament de Catalunya, presidint la Comissió d’Economia i Finances i fent de portaveu socialista a la Comissió de Treball, Indústria, Comerç i Turisme i membres de la Comissió de Salut i la Comissió dels Drets de les dones.

Débora Rodríguez, gabinet jurídic Unió General de Treballadors de Catalunya

Llicenciada en Ciències del Treball i diplomada en Relacions Laborals. Coordinadora de l’Àrea Sindical de la UGT de Catalunya i responsable de la UGT al Tribunal Laboral de Catalunya.

Camil Ros, secretari de Política Sindical de la Unió General de Treballadors de Catalunya

Inicia la seva trajectòria associativa al 1996 com a Cofundador de AVALOT-Joves sindicalistes de UGT de Catalunya. Ha estat el secretari general de UGT a les comarques Gironines durant 10 anys (1998-2008), Secretari de Política Sectorial, i actualment és el responsable de la Secretaría de Política Sindical de la UGT de Catalunya. També és membre del Consell Social de la Universitat de Girona i del Consell Català de Formació Professional, del Consell de Relacions Laborals i de l’Observatori de prospectiva Industrial de la Conselleria d’Indústria de la Generalitat de Catalunya.

Aída Ruiz, directora de la Fundacio MªAurelia Capmany i professora associada de Dret del treball i la seguretat social de la Universitat Pompeu Fabra.

Llicenciada en Dret i doctoranda en dret administratiu. Directora de la Fundacio M.Aurelia Capmany, i professora associada de Dret del treball i la seguretat social de la UPF. Anteriorment ha treballat de tècnica d’Ocupació i Educació de la Secretaria d’Ocupació i Educació de la UGT de Catalunya.

Sergio Santillán, conseller del Comitè Econòmic i Social de la UE

Actualment i des de 1986 és conseller del Comitè Econòmic i Social de la Unió Europea.. Professor associat de Dret del Treball a la Universidad Carlos III des de 1986, i advocat dels serveis jurídics de la UGT des de 1977. Ha participat com a assessor a les negociacions de diferents acords socials en els quals la UGT hi formà part. Integra NETLEX, la xarxa jurídica de la Confederació Europea de Sindicats. Ha participat durant anys en el Comitè de Diàleg Social de la Unió Europea.

Juan Sánchez, director de Recursos Humans de Seat

Mar Serna Calvo, consellera de Treball de la Generalitat de Catalunya

És llicenciada en Dret i en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona (1972-1977). Comença la seva carrera professional el 1977 com a advocada laboralista a la UGT de Catalunya. Des del 1984 i fins al 2000 és inspectora de Treball i Seguretat Social. Entre el 1989 i el 1991 exerceix de consellera adjunta de Dret del Treball i Relacions Laborals a l’Oficina Regional de la OIT per a l’Amèrica Llatina i el Carib, a Lima (Perú). Posteriorment, va ser consellera Laboral i d’Afers Socials de les ambaixades d’Espanya a Veneçuela, Colòmbia i la República Dominicana (1994-1997). De retorn a Catalunya, l’any 1997, va ser professora associada de Dret Laboral a la Facultat de Dret de la Universitat Pompeu Fabra. Del 2001 al 2004 exerceix de magistrada de l’ordre jurisdiccional social al jutjat social de Barcelona. El 20 de gener de 2004 és nomenada directora general de Relacions Laborals del Departament de Treball i Indústria, lloc que ocupa fins a finals de novembre de 2006. És consellera del Departament de Treball des del 29 novembre de 2006.

Raquel Serrano, Consell Català de Relacions Laborals

Isabel Serrano, cap de Política i Economia, COM Ràdio

Llicenciada en periodisme per la UAB. Redactora d’informatius de COMRàdio especialitzada en informació municipal, política i econòmica-laboral. Sots-editora del programa matinal Matins. Com dirigit per Glòria Serra. Actualment Cap de política i economia de COMRàdio des de 2006.

Joaquín Trigo, director executiu del Foment de Treball Nacional

Doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Barcelona i Diplomat en Gestió d’Empreses i Tecnologia pel Massachussets Institute of Technology i la Universitat  Politècnica de Catalunya.  Actualment és director executiu del Foment del Treball Nacional i Professor titular de Fonaments d’Anàlisi Econòmica a la Universitat de Barcelona. També és membre de l’Institut Espanyol d’Analistes d’Inversions i del Consell de l’Institut d’Estudis Econòmics, així com membre del Consell Assessor de la Fundació per a l’Anàlisi i els Estudis Socials i vocal de la Junta del Col·legi d’Economistes de Catalunya. Ha publicat 20 llibres d’economia, monografies i col·labora en nombroses revistes tècniques i en premsa econòmica, amb més de 1.000 articles publicats.

Martín Vives, membre del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) i del Tribunal Laboral de Catalunya

Cursà estudis d’Economia a la UAB. Està vinculat al món sindical des de 1978 i treballa a la UGT de Catalunya des de 1992, en representació de la qual actualment és membre del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) i del Tribunal Laboral de Catalunya.

Esther Zapater, doctora en Dret Internacional Públic de la Universitat Autònoma de Barcelona

Doctora en Dret Internacional Públic de la UAB, s’ha especialitzat en la Unió Europea cursant estudis de tercer cicle i realitzant estades de recerca en diverses universitats europees.Des de 1992 imparteix docència en institucions comunitàries i dret comunitari a les facultats de dret i CCPP de la UAB i en el Doctorat de Relacions Internacionals i Integració Europea.

Edicions anteriors (2007-2009)

Mònica Clivillé, directora de Comunicació de Foment del Treball

Llicenciada en Periodisme (UAB), ha exercit la seva carrera professional en l’àmbit audiovisual (ràdio i televisió). Va ser cap de redacció de Ràdio Intereconomia Catalunya, i directora de “La Gran Via”, programa de la mateixa emissora. Actualment, és directora de Comunicació de Foment del Treball.

Anna Diloy, directora de Tinkle

Llicenciada en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Abans de fundar Tinkle, va ser Directora de comptes de Burson-Marsteller i líder de l’equip de gestió de crisi i formació de portaveus. Prèviament havia treballat a La Vanguardia Publicaciones i als serveis informatius de Catalunya Ràdio. Ha estat professora de la Universitat Pompeu Fabra i continua vinculada a la institució com a professora del Màster de Comunicació Empresarial d’aquesta universitat.

Antoni Fuentes, periodista, El Periódico de Catalunya

Eva Granados, vicesecretària general de la Unió General de Treballadors de Catalunya

Llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat de Barcelona. Experta en Mercat de Treball i Diàleg Social per la Universitat Complutense de Madrid i la Escuela Julián Besteiro.  Des de l’any 2002 ha exercit diversos càrrecs a la direcció de la UGT de Catalunya: secretària d’Ocupació, secretària de Política Institucional i responsable de l’Àrea externa. Actualment és vicesecretària general del sindicat. Membre de les comissions de seguiment de l’Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana, i del Pacte Nacional per l’Habitatge.

Mònica Peinado, cap d’informatius SER a Catalunya

Esther Sánchez, professora titular del Departament de Dret Privat d’ESADE.

Doctora en dret i màster en Dret del Treball (UAB). Actualment, és directora del Departament de Dret Privat d’ESADE i directora de Recerca del Vicedeganat de Recerca i Coneixement de la URL, i responsable de formació de l’Àrea de Dret del Treball de Baker&McKenzie Abogados. Ha estat sempre vinculada a la docència del dret del treball i de la seguretat social, des que el 1993 es va incorporar com a professora associada a la Facultat de Dret de la UAB. És autora de diverses monografies i articles en revistes especialitzades de rellevància. Ha participat en múltiples projectes d’R+D finançats pel Ministeri d’Educació i Ciència. Va ser consellera del Grup IV del CTESC durant l’exercici 2004-2005. Recentment, ha estat anomenada àrbitre del TLC.


Manuel Simón, exdirector de les oficines de l’Organització Internacional del Treball (OIT) a Espanya, Argentina, Uruguai i Paraguai.

Dirigent de la UGT del 1976 al 1986. Director de les oficines de l’Organització Internacional del Treball (OIT) a Espanya, Argentina, Uruguai i Paraguai, i director del Departament d’Activitats dels Treballadors (ACTRAV) a la seu central de l’OIT a Ginebra. Actualment, col•laborador del Centre Internacional de Formació de la OIT a Turín i de l’Escuela Julián Besteiro de la UGT.

Joan Vallmitjana, delegat d’UGT A EDS/HP, representant del Comitè d’empresa europeu a les dues empreses.